Köpa cykel – vad ska du tänka på?

Det finns faktiskt en hel del man ska tänka på när man ska köpa en cykel, här nedan följer några råd:

Det är långt ifrån alltid det finns kunnig personal i butikerna som vet vad man bör tänka på vid köp. En cykel kommer du förhoppningsvis ha i många år. Det innebär att du ska trivas med den. Det är viktigt att du har rätt ramhöjd och att sittställningen passar dig.

Först och främst så ska du fråga dig själv vad du ska använda cykeln till. Är det bara kortare resor mellan hemmet och mataffären så kanske en komfortcykel är den rätta. Ska du på cykelsemester så kanske en trekking är rätt val. På lantstället kanske det passar bäst med en mountainbike eller en racer om du ska träna. Lådcyklar är perfekta för att skjutsa barn och varor i. Vkcyklar är enkla att ha med i kollektivtrafiken.

När du slutligen har valt vilken typ av cykel du vill ha så ska du gå till en seriös cykelbutik där du kan få bra hjälp och service av kunnig personal. En cykel på en bensinmack eller elektronikaffär behöver inte vara dålig, men räkna inte med att den håller. Begär alltid att få provcykla innan du köper cykeln och provcykla gärna flera olika. Fråga också efter öppet köp eller bytesrätt och spara alltid kvittot. En cykel du gillar kan bli en långvarig livskamrat, så det är värt att lägger ner jobb på att välja rätt.